Solskador

SOLSKADOR

Olika typer av solskador


Solen är i måttliga mängder nyttig för oss människor, bland annat bildas vitamin D i huden som är viktig för vår kropp och hälsa. Ett lagomt solande ger även för många ett psykiskt välbefinnande. Det är inte så konstigt att vi redan i mars månad kan se många nordbor stående mot husväggarna för att få ta del av årets första värmande sol.


Men alltför mycket sol kan dock tyvärr också ge skador. Den akuta solskadan kan jämföras med en brännskada av grad 1-2 och skall behandlas som sådan (kylande liniment, ev kortisonkräm).


Vid långvarigt solande under många år kan dessutom kroniska solskador uppstå. Det rör sig oftast om så kallade aktiniska keratoser, bruna fläckar (lentigo) och för tidigt åldrad hud med rynkor. Hos Hudspecialisten i Karlstad kan Du på flera olika sätt få dessa kroniska solskador behandlade.

Aktiniska keratoser

Aktiniska keratoser

Lentigo

Åldrad hud

Aktiniska keratoser


Aktiniska keratoser ses oftast som ganska diskreta fjällande små fläckar i huden, mest i ansiktet, på hjässan och på handryggarna. Huden kan desutom var lätt rodnad i området. Det rör sig om en lätt cellstörning i det yttersta cellagret i huden och det finns en liten risk för övergång till skivepitelcancer med tiden. Därför rekommenderas i allmänhet att aktiniska keratoser behandlas.  De metoder som används är frysbehandling, fotodynamisk behandling eller olika typer av krämbehandling på recept.

Lentigo


Ljusbruna fläckar (lentigo benigna) uppstår ofta på hudområden som utsatts för mycket sol genom åren, framför allt i ansiktet och på handryggarna. De kan ibland bli kosmetiskt störande och är då lätta att få bort med 1-2 frysbehandlingar.

Åldrad hud


Det finns många produkter på marknaden som lovar fantastiska resultat mot åldrad hud (senil elastos), oftast utan bakomliggande dokumentation. Två ämnen har dock vetenskapligt bevisad effekt. Det rör sig om A-vitaminsyra och AHA (alfahydroxysyra). De gör mest nytta om man behandlar tidigt, dvs innan alltför mycket rynkor och veck bildats. Ofta kombineras de med solskyddsmedel i förebyggande syfte.

Hudspecialisten i Karlstad | Västra Torggatan 11, 652 25 Karlstad

Telefon 054 - 18 42 30 | info@hudspecialisten.com

© 2024 hudspecialisten.com