Hudcancer

HUDCANCER - DE FYRA VANLIGASTE TYPERNA

Malignt melanom

Skivepitelcancer

Skivepitelcancer in situ

Basaliom

Malignt melanom

Den allvarligaste formen av hudcancer och den absolut viktigaste att upptäcka i tid. Malignt melanom uppstår ofta ur "födelsemärken" (pigmentnevus) och de viktigaste tecknen är tillväxt,  asymmetri, ojämn avgränsning och ojämn pigmentering. De flesta botas idag pga av tidig upptäckt, men om förändringen inte upptäcks sker senare spridning av cancerceller till övriga kroppen (metastaser). Fler bilder på malignt melanom.

Skivepitelcancer

Inte lika elakartad som malignt melanom, men kan ge metastaser (dottersvulster) om den inte behandlas i tid. Skivepitelcancer kan uppstå i mångårigt solskadad hud t ex i ansiktet. S k aktiniska keratoser är tidiga tecken på solskada och dessa bör behandlas för att förhindra eventuell senare övergång i skivepitelcancer. Fler bilder på skivepitelcancer.

Skivepitelcancer in situ

Kallas även Mb Bowen och är en så kallad in situ-form av skivepitelcancer. Det innebär att cellstörningen finns ytligt i hela överhuden, men har ännu inte börja växa på djupet såsom vid skivepitelcancer. Om den inte behandlas finns det viss risk att den med tiden kan gå över i skivepitelcancer. Fler bilder på skivepitelcancer in situ.

Basaliom

Den "snälla" formen av hudcancer som i princip inte sprider sig. Basaliom kan dock förstöra vävnaden runt omkring (hud och brosk) och bör därför också behandlas så tidigt som möjligt. Basaliom är den vanligaste formen av hudcancer. Fler bilder på basaliom.

Behandlingsmetoder

Det finns flera behandlingsmetoder att välja vid hudcancer. Val av metod beror bl a på typ av hudcancer, storlek, lokalisation och önskemål om kosmetiskt resultat. Här presenteras de vanligaste metoderna.

Hudspecialisten i Karlstad | Västra Torggatan 11, 652 25 Karlstad

Telefon 054 - 18 42 30 | info@hudspecialisten.com

© 2022 hudspecialisten.com